cevli-1Стандарди

EN ISO 20344:
Со овој стандард се дефинираат општите барања и методи на испитувања за заштитни чевли за професионална употреба и работни чевли. Овој стандард може да се користи само заедно со стандардот EN ISO 20345 или EN ISO 20347 кои ги одредуваат барањата на чевлите во зависност од степенот на опасност.

cizmi-1

EN ISO 20345:
Спецификација на заштитни чевли за професионална употреба.
Во однос на стандардот EN ISO 20344, овој европски стандард ги дефинира основните и дополнителните (како опција) барања за заштитни чевли за професионална употреба кои се користат на работно место со ознака „Ѕ“.
Чевлите имаат заштина капа на прстите која штити од удар со јачина 200 Ј и од нагмечување до 15kN.

EN ISO 20347:
Спецификација на работни чевли со ознака „О“. Овие чевли се разликуваат од заштитните чевли за професионална употреба бидејки немаат заштитна капа на прстите која е против удари и нагмечувања.

EN ISO 61340-4-3:
Овој стандард ги специфицира барањата и методите за тестирање за електростатски чевли за специјални места. Го опишува методот за тестирање кој се користи за да го утврди електричниот отпор.

Табела за големина на чевли
Европа 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48
Англија 2 3 4 5 6 61/2 7 8 9 10 101/2 11 12 13
cm 23,1 23,7 24,4 25,1 25,7 26,6 27,1 27,8 28,4 29,1 29,7 30,3 31,0 31,6
ЅВ или Ѕ1 до Ѕ5 или ЅВН (заштитни чевли) / ОВ или О до О5 или ОВН (работни чевли)
Класа 1 или 2 EN ISO 20345 EN ISO 20347
Сите материјали SB: основна заштита OB: основна заштита
Класа 1
Кожени чевли и други материјали, освен чевли од гума или полимери
S1: основна заштита плус:
 • Затворен заден дел
 • Антистатик
 • Апсорбер на енергија на пета
 • Отпорност на ѓонот на јаглероводороди
O1: основна заштита плус:
 • Затворен заден дел
 • Антистатик
 • Апсорбер на енергија на пета
 • Отпорност на ѓонот на јаглероводороди
S2: како Ѕ1 плус:
 • водоотпорност
O2: како О1 плус:
водоотпорност
S3: како Ѕ2 плус:
 • ѓон отпорен на пробивање
 • ѓон со шари
O3: како О2 плус:
 • ѓон отпорен на пробивање
 • ѓон со шари
Класа 2
Сите гумени чевли (целосно извлечени) или сите полимери (целосно лиени)
S4: основна заштита плус:
 • Затворен заден дел
 • Антистатик
 • Апсорбер на енергија на пета
 • Отпорност на ѓонот на јаглероводороди
O4: основна заштита плус:
 • Антистатик
 • Апсорбер на енергија на пета
S5: како Ѕ4 плус:
 • ѓон отпорен на пробивање
 • ѓон со шари
O5: како О4 плус:
 • ѓон отпорен на пробивање
 • ѓон со шари
Хибридни чевли
Сите гумени чевли (целосно извлечени) или сите полимери (целосно лиени)/ во горниот дел кожа или други материјали
SBH: специфични својства за хибридни заштитни чевли OBH: специфични својства за хибридни работни чевли
Симболи за заштитни чевли
Комплетен чевел Ѓон отпорен на пробивање P
Електрични својства
Електроспроводливи чевли C
Чевли со антистатички својства A
Изолациски чевли I
Отпорност на агресивни средини
Ѓон со изолација од топлина HI
Ѓон со изолација од студ CI
Апсорпција на енергија на пета E
Водоотпорен спој на ѓонот и самиот кожен чевел WR
Горен дел со заштита од удари M
Заштита на глуждот AN
Горен дел на чевел Самиот кожен чевел отпорен на вода WRU
Горен дел отпорен на сечење CR
Надворешен дел на ѓонот Ѓон отпорен на допирна топлина HRO
Ѓон отпорен на јаглероводороди FO
Отпорност на лизгање
Вид на под Ознака на чевел
Тврд индустриски под во затворен простор (прехрамбена индустрија со поплочени подови SRA
Тврд индустриски под во затворен простор или отворен простор (премачкани подови со боја или индустриска смола) SRB
Сите видови на тврди подови за разни видови на употреба во отворен или затворен простор SRC

За нас

ДУ ПРОРИСК ДООЕЛ – Илинден е друштво чија дејност е исклучиво безбедноста при работа и дејности тесно поврзани со неа како што се заштитата од пожари и заштитата и спасувањето од природни несреќи.

 

Контакт

Тел. 00 389 2 2549 689
Моб. +389 71 352 450
 

ул. 852 бр. 62 (Комплекс Газела) 
Скопје, Р. Македонија
 

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.