rakavici-1

Избор на големина

Измерете ја дланката во сантиметри како што е прикажано на сликата и ќе ја добиете бројката на ракавицата која Ви одговара.

Европски стандарди

EN420: Општи барања

  • Барање за неутралност ( pH, ниво на VI валентен хром и сл.).
  • Барање во делот на големината согласно следната табела.
  • Барање за тест за издржливост.
  • Барања за означување, информации и идентификации.
Големини според стандардот EN420
Големина на ракавицата Големина на раката (mm) Минимална должина на ракавицата
Обим на дланката Должина
6 152 160 220
7 178 171 230
8 203 182 240
9 229 192 250
10 254 204 260
11 279 215 270


rakavici-2Норма за означување/идентификација

Барањата за означување се дефинирани во Директивата 89/686/СЕЕ и содржат:

  • Лого на производител
  • Производител
  • Големина
  • Лист или упатство за информации
  • Стандардизиран пиктограм со индекси за појаснување

Ракавици за заштита од механички опасности

EN388:
Стандардот EN388 се користи за сите видови на заштитни ракавици кои при физички и механички опасности штитат од триење, сечење, пробивање и кинење

ikona en388

lzo zr baranja-1

ИспитувањеНиво 1Ниво 2Ниво 3Ниво 4Ниво 5
Отпорност на триење (број на циклуси) 100 500 2000 8000 /
Отпорност на сечење (индекс) 1.2 2.5 5.0 10.0 20.0
Отпорност на кинење (N) 10 25 50 75 /
Отпорност на пробивање (N) 20 60 100 150 /

Ракавици за заштита од студ

EN511:
Стандардот EN511 ги дефинира барањата и методите на испитување на ракавиците за заштита од студ до - 30оС. Наведениот студ може да биде од климатски услови или индустриски активности.

ikona en511

lzo zr baranja-2

Ракавици за заштита од топлина и оган

EN407:
Стандардот EN407 ги дефинира методите на испитување, општите барања, термичките карактеристики и означувањето на ракавиците за заштита од топлина и оган.

Се применува на сите ракавици кои треба да ги штитат рацете од топлина и/или оган во еден од следните облици: пожар, допир со топлина, конвективна топлина, топлотно зрачење, мало прскање на растопен метал или големо прскање на растопен метал.

ikona en407

lzo zr baranja-3

Ниво на отпорностКонтактна температура (оС)Време на изложеност (сек.)
1 100 оС ≥ 15
2 250 оС ≥ 15
3 350 оС ≥ 15
4 500 оС ≥ 15

Заштитни ракавици за заварувачи

EN12477:
Стандардот EN12477 содржи барања и методи за испитување на ракавици кои се користат за рачно заварување на метали, сечење и други техники. Ракавиците за заварување се поделени во две групи: В кога се бара голема умешност и А за останати постапки на заварување.

Ракавици за заштита од опасни микроорганизми и хемиски супстанци

rakavici-3

EN374-1:
Стандардот EN374-1, заштитни ракавици за заштита од хемиски производи и микроорганизми, ги определува барањата за карактеристиките на ракавиците за заштита на корисниците од хемиски производи и/или микроорганизми и ги дефинира условите за користење:

Пенетрација (тестирани по стандард EN374-2)
Дифузија, по немолекуларна скала, на хемиски производ и/или микроорганизми преку порозни материјали, споеви, микро дупки и други недостатоци на материјалот за заштитни ракавици.
Пермеација (навлегување) (тестирани по стандард EN374-3)
Процес со кој некој хемиски производ се шири преку материјалот на заштитната ракавица според молекуларната скала.
Ракавицата се смета за отпорна на хемиски производи ако поседува индекс на карактеристики на пермеација најмалку со ниво 2, за три тестирања со хемиски производи според следната листа на хемиски производи:

ОзнакаХемикалија
A Метан
B Ацетон
C Ацетонитрил
D Дихлорометан
E Јаглерод дисулфид
F Толуен
G Диетиламин
H Тетрахидрофуран
I Етил ацетат
J n-хептан
K 40%-каустична сода (NaOH или натриум хидроксид
L 96%сулфурна киселина
Измерено време на продирање (мин)Ознака за заштита од продирање
> 10 1
> 30 2
> 60 3
> 120 4
> 240 5
> 480 6
Ракавиците ја носат следната ознака ikona zhp direkten
Доколку не се исполнети овие барања ракавицата ќе ја носи следната ознака ikona zhp povremen

Примери за користење:
Причината поради која се користи ракавицата е најважна за избор на ракавица, бидејки во зависност од потребата, ракавицата смее да се користи само за вода и воздух, да биде отпорна на микрорганизми, отпорни на прскање на ниско концентрирани хемиски производи, отпорна на ниски концентрации на хемиски производи или против хемиски производи. Затоа многу е важно да се провери препорачаното подрачје на примена на ракавицата.

 

Примена на ракавициПримери на користењеОзнакиКатегорија според 89/686ЕЕС
  Водоотпорни ракавици за многу често и продолжено користење (ракавици за миење садови) Нема CAT I
За минимални ризици
EN374-1 ОСНОВНИ БАРАЊА МЕТОДИ НА ТЕСТИРАЊЕ EN374-1
EN374-2
Ракавици против микроорганизми (бактерии, габи) отпорни на вода и воздух ikona zmikroorganizmi CAT II
За средни ризици
EN374-1
EN374-2
EN374-3
Ракавици за заштита од хемиски производи (повремен контакт) отпорни на вода и воздух ikona zhp povremen CAT III
За ризици со неповратни последици
EN374-1
EN374-2
EN374-3
Ракавици за заштита од хемиски производи (директен и продолжен контакт) отпорни на вода и воздух ikona zhp direkten CAT III
За ризици со неповратни последици

Антистатик ракавици

EN1159-2
Стандардот EN1159-2 ги дефинира основните барања за антистатичките својства на ракавиците за да се избегне создавање на искрење како резултат на некој предмет и статичкиот електроцитет на телото. Означувањето е на следниов начин:

ikona antistatik

За нас

ДУ ПРОРИСК ДООЕЛ – Илинден е друштво чија дејност е исклучиво безбедноста при работа и дејности тесно поврзани со неа како што се заштитата од пожари и заштитата и спасувањето од природни несреќи.

 

Контакт

Тел. 00 389 2 2549 689
Моб. +389 71 352 450
 

ул. 852 бр. 62 (Комплекс Газела) 
Скопје, Р. Македонија
 

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.